Ål right...

2023-03-29

av Mikaela Platander

Jeg skal skrive om åler og deres reproduksjon. «Å reprodusere er ikke arbeid» sier du, «ikke når det handler om dyr». Men ålens reproduksjon har skapt masse arbeidsplasser. Det er så mange vitenskapsmenn som har prøvd å finne ut av ålens reproduksjon. Hvorfor har den ingen penis? Freud lette etter ålens penis, men han måtte gi opp. Ålen har nemlig ikke penis når den er i Europa, ålen beveger seg over store vannmasser for å reprodusere utenfor den karibiske kysten. Og det er først når den er på vei for å reprodusere, og da også dø i prosessen, at ålens penis vokser frem. Så for Freud var det et tapt prosjekt å skulle finne ålens penis. Han måtte ha flyttet seg ut av Europa. Men hva så? Hva er det som er så spesielt med ålen, som gjør at jeg skriver om ålen når jeg skal skrive om arbeid? På grunn av ålens mystiske reproduksjon er det mange som har prøvd å dikte opp en løsning på den penisløse reproduksjonen. Den reproduserer aseksuelt, mente Aristoteles. Det er den eneste fornuftige løsningen. Ingen i Europa har jo sett ålens penis, dermed har ikke ålen penis. Så den må reprodusere aseksuelt. Det var i hvert fall konklusjonen de slo seg til ro med i flere tusen år. Ja, det var først på 1900-tallet at ålens penis ble funnet. Jeg lurer på om Freud fikk det med seg eller om han allerede var død. Han hadde nok følt seg litt dum, hadde han fått det med seg. «Jøss, ålen har ikke penis når den er i Europa, det burde jeg ha skjønt. Jeg burde ha reist vekk og utvidet perspektivet.»

Ja, det var først på 1900-tallet at ålens penis ble funnet. Jeg lurer på om Freud fikk det med seg eller om han allerede var død. Han hadde nok følt seg litt dum, hadde han fått det med seg. «Jøss, ålen har ikke penis når den er i Europa, det burde jeg ha skjønt. Jeg burde ha reist vekk og utvidet perspektivet.»

Men han gjorde ikke det, han starta med å diagnostisere overklassekvinner med hysteri i stedet. Men tilbake til det dere kom hit for: ålen. Et mystisk dyr omringet av fabler og fantasier. Og arbeid. I middelalderen og tidlig moderne tid var ål-industrien en kjempebusiness. Mellom Nederland og England seilte det skip med hull som lot vann slippe inn i baugen. Der inne svømte åler i tusentall, i "baug-akvariet". Ålen må nemlig være fersk om du skal spise den, og det ville vært synd å kverke den i Nederland for så å ta den med til England, og ankomme med ål som ikke lenger var spiselig. Heldigvis kan ålen leve både i saltvann og ferskvann, så det å forflytte seg mellom hav og elv er ingen sak for en ål. Det gjorde det lettere for ålkjøpmennene å tjene massevis av penger. Ålen ble nemlig konsumert en masse. Hva er det som skiller dagens samfunn fra middelalderens samfunn? Åler. Nei, nå tuller jeg. Vi spiser visstnok ikke like mye ål i dag, men åler finnes og spises fortsatt. Det som skiller middelalderens samfunn fra i dag er alle helligdagene. I kristendommens første århundrer døde tusenvis av kristne som martyrer. Mange av disse blir feiret som helgener på ulike helligdager. I tillegg har vi påske og jul (og pinse og kristihimmelfart). På helligdager er det noen regler for hva man kan og ikke kan gjøre. Sex, for eksempel, er en ting man ikke kan gjøre på helligdager. Og ikke dagen før en helligdag heller. Og man skal faste på helligdager. Nei, ikke faste som i å ikke spise noe som helst, men faste som i å spise noen få utvalgte ting som er syndfrie. For eksempel ål. Ålen er faktisk noe av det mest syndfrie man kan spise. Kjøtt får en til å tenke på at dyr har sex, og det er derfor ikke lov å spise kjøtt på helligdager. Fisk derimot, går helt fint. De reproduserer ikke på en like syndig måte som de firebente dyrene. Men ålen, ahh, der har vi idealet. 

Ålen er faktisk noe av det mest syndfrie man kan spise. Kjøtt får en til å tenke på at dyr har sex, og det er derfor ikke lov å spise kjøtt på helligdager. Fisk derimot, går helt fint. De reproduserer ikke på en like syndig måte som de firebente dyrene. Men ålen, ahh, der har vi idealet.

Ålen reproduserer jo aseksuelt, og blir to helt av seg selv! (Vel, la dem nå tro det, det er fortsatt tusen år til noen finner ålens penis.) Og da er ålen perfekt middag til helligdager. Fastedagene i middelalderen var nærmere to tredjedeler av alle dager i løpet av et kalenderår, så tenk hvor mye penger en ålkjøpmann kan ha tjent! Men hva i alle dager, tenker du kanskje nå. Jeg visste ikke dette om åler. Da har jeg spart det beste til sist: Etter tusener av år uten å klare å fatte hvordan ålen reproduserer, vet vi fortsatt ikke hvordan det skjer. Ingen har per dags dato vært vitne til at to åler formerer seg. Ja, vi har funnet penisen (takk gud for det), men når ålene kommer til bermudatriangelet utenfor den karibiske kysten mister vi sporet på ålens myteomspunnede reproduksjon. Vi ser åler med peniser (og åler med eggstokker) komme inn, og så ser vi nye åler komme ut av bermudatriangelet. Men hva som skjer der, det vet vi ikke. Nå tenker du kanskje at dette var da veldig sært, men hva har det egentlig med arbeid å gjøre? Jo, all denne kunnskapen om åler hadde jeg ikke hatt uten prokrastinering av arbeid.



Mikaela Platander (24) begynner å bli trass-veteran, og som medstifter og medredaktør liker hun å være med i trass! og på ting som er gøy. Våren 2023 har Mikaela et jentesemester, og om du vil høre mer om hva det er, må du komme på trassøl (siste fredagen i måneden) og spør henne selv 🩰